Registre 8

Pública

Els jocs tradicionals fomenten les habilitats socials, ja que en jugar en grup es generen valors i actituds com respectar als companys, els torns, les normes del joc,…. Ens ajuda conèixer a altres persones o pot ser un vincle per a fomentar l’amistat.

El joc tradicional representa, a més, un recurs de gran valor educatiu en si mateix, que contribueix al desenvolupament corporal, afectiu i sociocultural del nen, enfortint la seva identitat cultural i acostant-lo, de manera més dinàmica, al seu entorn local. Però no sols els nens, en qualsevol etapa de la vida el joc i/o els jocs tradicionals ens aporten un moment de, desassossec, diversió i distracció que fa que es potenciïn les nostres habilitats socials i són ideals per a gaudir.

L’altre dia, amb els meus alumnes havíem de realitzar un taller de jocs dins d’una activitat en el medi natural i treballem el concepte d’alteritat, ja que, eren ells mateixos els que tenien diferents rols, de professor i d’alumnes/participant.

Tots ells van aprendre a posar-se en lloc del “altre” i van veure el complex però alhora apassionant. El resultat d’aquesta intervenció va mostrar una sèrie de febleses en les persones al moment de treballar en equip; de posar-se en les sabates de l’altre i entendre les seves diferències. Si bé es dona per descomptat que el desenvolupament de l’empatia i treball col·laboratiu hauria de ser una cosa que ja es té adquirit, en la majoria dels casos no ho és.

Alteritat i jocs són un bon conjunt per a reconèixer les perspectives de l’altre, i a més, és una manifestació directa de les interpretacions del món i les experiències de vida.

En conclusió, el joc com a eina per a buscar el sentit de l’alteritat és primordial per a l’enfortiment d’aquest concepte afavorint les dinàmiques de grup. Aquesta proposta de trobades directes generen socialització dialèctica, comunicació mútua, confrontació d’idees, resolució de problemes i múltiples espais que contribueixen també a la conformació social, socioafectiva i axiològica.

 

Enllaç al drive:

https://drive.google.com/drive/folders/1Sktj7fBpgLaNgFrLyviHyaBoKuvy-Fj5?usp=sharing

 

Referències bibliogràfiques:

Bamford, H. (2009). El Ajedrez, juego de espacio, personajes y alteridad: Nuevas ideas respecto a las imágenes del Libro de ajedrez alfonsí. Emblemata15, 15-28.

Vasconcelos, A., & Souza, S. (2022). TERAPIA DE JUEGO Y ALTERIDAD: UNA EXPERIENCIA DE TERAPIA DE JUEGO DE GRUPO A LA LUZ DE LÉVINAS. Psicologia em Estudo27.

Publicaciones Similares

Deja una respuesta