Registre 9

Pública

El porter és una figura clau en l’equip de futbol. Comporta una gran responsabilitat que cal saber afrontar. Es necessiten qualitats físiques però també la capacitat mental de saber portar aquest rol dins de l’equip.

El lloc específic del porter de futbol té unes característiques diferenciades respecte a les de qualsevol altre jugador de camp, a causa dels condicionants normatius del seu rol, la posició conseqüent que ocupa en el camp, i a l’elevat grau de responsabilitat que comporta la seva participació en el joc (Bazmara, Jafari, & Pasand, 2013)

El porter de futbol cada vegada cobra major protagonisme, en un joc de per si mateix, cada vegada més dinàmic, fluctuant i impredictible (Muñoz-Parreño, 2016). El porter és un ser especialment co-adaptatiu i indispensable en el joc perquè; és capaç de potenciar l’activitat  de l’hipocamp, factor per la qual cosa  aconsegueix desembolicar-se eficaç i eficientment, aconseguint un domini absolut de la seva àrea d’intervenció, emprant coordenades experimentades en el temps i gràcies al desenvolupament de la ubicació espacial aconsegueix transformar la realitat complexa en accions simples (Izaguirre, 2017).

Al cap i a la fí, el porter és la persona encarregada de bloquejar o parar la pilota abans que travessi la línia de la porteria i així evitar el gol. Com diuen en l’argot futboler, és el salvavides dels equips. A més, es diferencia de tots els altres jugadors per tenir un lloc amb una característiques diferents:

  • Solitud: està només en la porteria,
  • Qualitat = Èxit. Té un gran rol en l’equip, és la peça fonamental que dona seguretat i confiança a la resta de l’equip.
  • Responsabilitat: normalment són persones amb molta personalitat i seguretat en si mateixos, ja que es requereix molta valentia.
  • Comunicació: És líder i ha de tenir una bona comunicació amb els seus companys

Un porter és més que una figura que per a gols, ha de tenir capacitat de reacció, flexibilitat, fortalesa en cames, braços i mans. Una condició física molt superior a la resta.

S’han molts estudis entorn de la figura del porter quant al seu perfil físic i psicològic alguns dels resultats, mostren que el lloc específic de porter és el que major puntuació té en totes les característiques psicològiques, és a dir, té un perfil psicològic per al rendiment esportiu millor que la resta dels jugadors. En aquesta entrada he pogut apreciar la valentia d’aquest lloc específic en un “Batalla de Porters” on he pogut observar la grandesa d’aquests jugadors que des de petits malbaraten energia i moltes de les característiques anteriorment citades des d’edats ben primerenques.

En conclusió, hi ha una gran diferència entre els jugadors d’un equip i el porter; el porter és valent, té una alta tolerància al dolor, té esperit de sacrifici i a més assumeix uns certs riscos físics, per exemple, en interceptar amb el seu cos llançaments molt potents, és un jugador 10 amb una grandesa psicològica i física digna d’admirar.

 

Referències bibliogràfiques:

  • Bazmara, M., Jafari, S., & Pasand, F. (2013). A Fuzzy expert system for goalkeeper quality recognition. arXiv preprint arXiv:1309.6433.
  • Becerra Patiño, B. (2019). Fútbol: el portero dentro de una realidad sistémica: una revisión. MLS Psychology Research2(1). https://doi.org/10.33000/mlspr.v2i1.88
  • Izaguirre Sotomayor, M. H. (2017). Neuroproceso de la enseñanza y del aprendizaje: metodología de la aplicación de la neurociencia en la educación.
  • Muñoz-Parreño,  J.  2016.  Planificación estratégica    de    la    temporada,    Tomo    1:    Paradigmas, modelo de juego y metodología. McSports (Vigo, España). 192p.
  • Olmedilla, A., Ortega, E., de los Fayos, E. G., Abenza, L., Blas, A., & Laguna, M. (2015). Perfil psicológico de los jugadores profesionales de balonmano y diferencias entre puestos específicos. Revista Latinoamericana de Psicología47(3), 177-184.

Enllaç al drive: https://drive.google.com/drive/folders/1X5wNBZKIkoQWVEdLK0WsPenSqVQ4Z3dH?usp=sharing

Publicaciones Similares

Deja una respuesta