Registre 7

DIFERÈNCIA ENTRE L´ESPORT I EL JOC

El joc i l’esport formen part de la nostra naturalesa humana. Han estat, estan i seran presents en totes les cultures del món, formant part de l’existència social, perquè hi ha referències d’ells que daten de l’any 3000 a. C. Els jocs i els esports, han ajudat en la forma en la qual ens relacionem avui dia, entre nosaltres i amb el món. Des d’activitats de natació en l’Antic Egipte fins a pràctiques de gimnàstica en l’Antiga Xinesa, juguem i fem esport des dels orígens de la civilització. I és que més enllà dels seus clars beneficis per a la salut i a nivell social, el joc i l’esport tenen una màgia que ens convida a, sense importar les nostres preferències, practicar-la sigui com sigui la seva especialitat.

Joc és qualsevol activitat de caràcter lúdic amb unes regles més o menys limitades que, mitjançant l’ús d’eines o de la simple imaginació, guien l’activitat per a proporcionar entreteniment, diversió i, a vegades, competitivitat. Així doncs, és tota aquella activitat física o mental que es fa per a passar-ho bé. Té una clara vinculació amb la infància, perquè normalment en aquesta etapa molts jocs acompanyen per a generer un caràcter lúdic. Jugar afavoreix el desenvolupament d’habilitats mentals i ens ajuda en les relacions socials.

La majoria de jocs tenen un caràcter tradicional, amb regles i normes poc estandarditzades que, de fet, són pactades normalment pels propis participants. Aquesta manca d’una oficialitat tan fèrria fa que siguin activitats més recreatives, espontànies, naturals i molt influenciades pel context sociocultural on es desenvolupa.

L’esport és qualsevol activitat de caràcter competitiu amb unes regles oficials i la pràctica de les quals requereix d’un esforç físic que ve precedit d’un entrenament. Encara que aquesta molt associat a la competició també té fins recreatius. En el món hi ha moltíssims esports (futbol, balonamno, bàsquet, atletisme….), i cadascun d’ells té les seves normes i les seves regles per a poder practicar-ho. Perquè una activitat pugui ser considerada com un esport, ha d’estar avaluada per les organitzacions esportives que s’encarreguen de controlar tot el relatiu a la reglamentació. Existeixen esports individuals i esports col·lectius (practicats en equip)

En resum, podem diferenciar a l’esport del joc:

  1. El joc té un caràcter lúdic; l’esport, competitiu (a vegades també lúdic, però generalment és de competició)
  2. L’esport és una activitat reglada, té unes regles i unes normes (oficial); el joc, una activitat tradicional, les normes les crees
  3. L’esport està més vinculat a l’activitat física, ja que exigeix una major condició física
  4. La pràctica d’esport requereix d’entrenament per a preparació de la competició, millorar habilitats, tècnica, tàctiques,…
  5. Un esport requereix d’espais per a la seva pràctica (camp de futbol, pista de bàsquet,..); un joc, es pot realitzar en qualsevol espai (parc, carrer, sorra,…)
  6. Les regles dels jocs són més flexibles que les dels esports, bàsicament perquè no són normes oficials i poden ser modificades.
  7. Un esport pot convertir-se en una cosa professional; un joc, no

Per tant, la diferència entre l’esport i el joc és que els esports són més competitius i estructurats, mentre que el joc és més relaxat i divertit. Si voleu una manera de fer exercici físic, desafiar-te a tu mateix i divertir-te, llavors la pràctica d’un esport pot ser l’opció adequada per a tu, però si el que vols és simplement divertir-te, llavors jugar a un joc pot ser més el teu estil.

   

Enllaç drive: https://drive.google.com/drive/folders/1MjuHz3f7njiHCksyoc6MQfv7tmetwu5Y?usp=sharing

 

Referències bibliogràfiques:

Capretti, S. (2011). La cultura en juego: el deporte en la sociedad moderna y post-moderna. Trabajo y sociedad, (16), 231-250.

Cuadros Niño, A. F., & Otálora Peñaloza, B. C. (2019). Implementación de juegos y deportes alternativos que permitan la inclusión deportiva en niños y niñas entre las edades de siete a doce años de la fundación (FUNDAR), ubicada en la localidad de Suba de la ciudad de Bogotá (Doctoral dissertation).

Zubizarreta Cortadi, A. (2020). Deportes individuales vs. deportes colectivos: diferencias en diversión, orientación motivacional y resiliencia.

Publicaciones Similares

Deja una respuesta