Registre 5

L’esport en el medi natural

Gràcies a l’esport podem transmetre multitud de valors com la companyonia, la igualtat, l’afany de superació, el respecte,…..valors fonamentals no sols per a jugar en equip, sinó per a la vida en quotidiana.

Cada dia estem veient com l’esport aquesta traspassant tot tipus de fronteres, que fins fa poc temps semblaven infranquejables. Si mirem als esports més tradicionals com el futbol, bàsquet i ciclisme, veiem com estan canviant, ja no són primordials, principals, ja no es consideren com els esports regna, sinó que a poc a poc estan guanyant més visibilitat altres esports minoritaris, també l’esport femení, i també els esportistes paralímpics,…. En definitiva, estem canviant la manera de veure l’esport i estem en procés d’intentar igualar la importància i rellevància de cadascun d’ells independentment de la seva especialitat. Tots aquests indicadors posen de manifest que des de l’esport se salten molts límits i davanteres i que gràcies a aquests canvis i podem assumir nous reptes.

Actualment, els esports a l’aire lliure estan traspassant tot tipus de fronteres, ja que estan convertint les muntanyes, vessants, rius, costes,… en veritables carrers majors de molts pobles i ciutats, forjant així una nova reputació turística secundada per Ajuntaments i corporacions locals. Si el teu poble té un lloc on poder gaudir de la naturalesa, aquest serà idoni per a crear una zona de gaudi, entrenament, activitats i/o convivència, “on abans no passava res, avui es converteix en un lloc diferent”.

La força de l’esport és increïble, la majoria d’aquests aficionats esportistes reclamen el seu dret a fer esport en la naturalesa i a més tenen una molt bona consciència per a preservar-la. L’esport genera un gran respecte cap al medi natural i per això, hem de continuar potenciant aquestes activitats, perquè gràcies al turisme rural podem ampliar les fronteres perquè tots puguem gaudir d’elles amb respecte i conscienciació.
En aquest sentit, pensem que l’esport pot ajudar a aportar una nova mirada sobre els diferents espais naturals, i gràcies a això afavorir i mercantilitzar els espais, perquè es puguin realitzar totes les activitats possibles de manera segura, explorant cadascun dels nostres racons i que tots puguem realitzar esport en les millors condicions.

Totes aquestes experiències de traspàs de fronteres i les seves conseqüències, tant les positives com les negatives, es recolzen evidentment en interessos comercials i econòmics que són els que semblen prevaler per sobre d’interessos més polítics, socials o, simplement, identitaris. Tots aquests interessos, encara que són presents de manera minoritària, i apareixen residualment o apel·lant la nostàlgia, creiem que poden continuar influint en tot però l’esport i les activitats esportives han de prevaler en tot això. Per això el medi natural encara que requereix un esforç i una inversió per a les entitats locals seria un molt bon lloc per a realitzar esport sense cap cost, gaudint d’una cosa tan senzilla com és la naturalesa i la seva biodiversitat.

En conclusió, l’esport en el medi natural té una aspiració universalista i inclusiva, ja que traspassa davanteres, transformant economies, paisatges, usos del territori. Les activitats en l’entorn natural augmenten les experiències personals i aprenentatges significatius, donant lloc a nous hàbits de conducta i coneixements

Salutacions!

Enllaç al drive: https://drive.google.com/drive/folders/1eMErT08Ppvoh7avMslrTh_2rHn2FTCQQ?usp=share_link

 

 

Publicaciones Similares

Deja una respuesta